Apple

Qualcomm isi propune sa depaseasca M2 de la Apple cu procesoarele Nuvia

Apple a demonstrat ca tipul de procesoare care alimenteaza celebrele sale iPhone-uri sunt, de asemenea, suficient de puternice pentru a face fata gamei Mac a companiei si a incercat sa faca un progres si mai mare odata cu debutul Worldwide Developers Conference a procesorului M2 de a doua generatie, care alimenteaza noul MacBook Air reproiectat. Excitarea fata de cipurile mobile care alimenteaza computerele este muzica pentru urechile Qualcomm, care cauta sa faca furori cu un procesor de ultima generatie bazat pe mobil pe care l-a dezvoltat pentru laptop-uri de performanta. „Ne propunem sa avem un lider de performanta in PC pe procesor, punct”, a spus CEO-ul Qualcomm, Cristiano Amon, intr-un interviu acordat unei publicatii americane in cadrul saptamanii trecute.

Cel mai curand moment in care vei putea vedea unul dintre aceste procesoare ultra-rapide va fi sfarsitul anului 2023, insa compania lucreaza la dezvoltarea acestora. Qualcomm, cel mai bine cunoscut pentru fabricarea de cipuri pentru smartphone-uri de ultima generatie, cum ar fi familia Samsung Galaxy S22, a furnizat de fapt procesoare bazate pe mobil — sub linia sa Snapdragon — mult mai mult decat Apple. Surface Pro X de la Microsoft, de exemplu, a precedat primele computere M1 cu aproape un an. Dar compania are mari sperante in ceea ce priveste procesoarele concepute ca parte a achizitiei Nuvia, care s-a specializat in cipuri de inalta performanta, care rulează pe asa-numita arhitectura Arm, tipul care alimenteaza orice, de la smartphone-uri la iPad-uri. Amon a spus ca cipurile Nuvia ies in evidenta din gama sa existenta de procesoare Snapdragon si se vor concentra pe calcule de inalta performanta care alimentează procesoarele, placile grafice si procesarea neuronala pentru inteligenta artificiala.

Amon, care a preluat functia de director executiv al Qualcomm in urma cu un an in aceasta luna, s-a intalnit cu mine pentru a discuta parerile sale despre Nuvia, viitorul realitatii augmentate si metaversul, economia si abordarea constrangerilor lantului de aprovizionare. In timp ce Qualcomm si-a furnizat procesoarele Snapdragon catre calculatoare personale timp de ani de zile, acestea au facut rareori lovituri pe piata. La versiunile mai timpurii se simtea presiunea prea mare, mai ales prin prisma faptului ca nu rulau aplicatii cheie care functionau doar pe arhitectura x86 alimentata de procesoarele Intel. Apple a aratat ca procesoarele mobile nu numai ca functioneaza ca creier pentru computere, dar pot deveni un punct cheie de vanzare. Amon a spus ca le multumeste celor de la Apple pentru ca au condus dezvoltarea programelor care functioneaza pe Arm si a remarcat ca si Microsoft este in aceasta calatorie.

„Momentul este acum pentru ca ai nevoie de o aliniere perfecta a astrelor”, a spus el.

Tendinta ca mai multi oameni sa lucreze de la distanta a schimbat si cerintele laptopurilor, care acum trebuie sa fie mult mai performante pentru a rezista, a spus Amon. Dintr-o data, conectivitate oriunde, camere si videoconferinte mai puternice, capabilitati rapide, mereu active, au devenit prioritati. El a spus ca aceste trasaturi se muleaza perfect pe standardele cheie pe care le poate oferi un procesor Snapdragon atunci cand vine vorba despre performanta unui laptop. El spune faptul ca Qualcomm se poate baza pe Nuvia pentru a-i oferi un avantaj in concurenta cu cei de la Apple. Startup-ul, pe care Qualcomm l-a achizitionat anul trecut, a fost fondat de veterani in fabricarea procesoarelor, cu experienta la Google si, da, chiar si la Apple. Deci putin ironic faptul ca fosti colaboratori ai Apple ar ajuta acum Qualcomm-ul sa faca fata companiei din Copertino in aceasta concurenta pentru piata de procesoare insa este modul in care functioneaza, pana la urma, o economie de piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *