Apple

Senatorii indeamna Apple si Google sa opreasca colectarea de date din aplicatii legate de avorturi

Un grup de senatori ii indeamna pe directorii executivi ai Apple si Google sa interzica aplicatiilor din magazinele lor de aplicatii sa colecteze date care ar putea fi folosite pentru a identifica femeile care solicita avort. Este o initiativa destul de buna, mai ales avand in vedere faptul ca aceste date ar putea fi folosite in scopuri dubioase in cazul in care ar cadea pe mana unor persoane care nu ar trebui sa le aiba in primul rand. Pana la urma, este dreptul unei femei, garantat de legile Statelor Unite, sa decida daca isi doreste sa pastreze sau nu copilul conceput intr-o noapte in care principala scuza ar fi lipsa de luciditate. Scrisoarea, redactata in cursul zilei de vineri, adresata catre CEO-ul Google, Sundar Pichai, si CEO-ul Apple, Tim Cook, si semnata de cinci senatori democrati si independenti, vine in urma unei scurgeri de proiect a unei viitoare opinii majoritare ce indica faptul ca Curtea Suprema ar intentiona sa anuleze Roe v. Wade, 1973. hotarare de stabilire a dreptului constitutional la avort.

De asemenea, urmeaza sa fie publicata, in cursul zilei de marti, o scrisoare separata, semnata de 42 de senatori si membri ai Congresului, deopotriva democrati, cat si independenti, prin care se solicita companiei Google sa inceteze colectarea si pastrarea datelor despre locație de la utilizatorii sai, deoarece ar putea fi folosita pentru a identifica persoanele care doresc sa faca avort. Desi in acest ritm ar putea scapa si persoanele care fura telefoane si uita sa le scoata cartela, acestia putand fii indentificati prin serviciile de localizare ale Google, astfel incat nu este nici cea mai inspirata idee in momentul de fata.

In scrisoarea de vineri, cei cinci senatori isi exprima ingrijorarea ca procurorii anti-avort si persoane terte ar putea incerca sa acceseze si sa utilizeze informatii personale — inclusiv date legate de locatie, activitatea online, sanatate si biometrie — „in moduri care ameninta bunastarea celor care exercita dreptul lor de a alege”. Multe aplicatii din magazinele Apple si Google colecteaza in mod obidnuit acest tip de date, apoi le vand brokerilor, scriu senatorii. Si nimic nu-i împiedica pe acesti brokeri sa partajeze sau sa vanda acele date procurorilor sau „chiar justitiei”, este un lucru mentionat in scrisoarea respectiva. Iar adevarul este ca acestea ar putea fi folosite mai mult in dauna femeilor care incearca sa gaseasca o cale pentru a se proteja in timpul procesului de reproducere. Pana la urma, faptul ca America este o tara in care fiecare este liber sa faca ce vrea este un motiv in plus pentru tot felul de cauze, de la nationalismul alb la aceasta campanie anti-avort. 

Mai exact, senatorii noteaza ca datele despre fertilitatea unui utilizator de aplicatie, un istoric de navigare care arata un interes pentru contraceptie sau informatii despre locatie care arata ca un utilizator a vizitat un ginecolog ar putea fi toate folosite de cei „care au intenția de a viza, intimida si dauna persoanelor care cauta avorturi sau persoane care pur si simplu iau masuri pentru a-si promova sanatatea reproductiva”. Scrisorile cer companiilor sa se angajeze sa revizuiasca si sa isi actualizeze politicile privind utilizarea si distribuirea datelor pentru a proteja siguranta femeilor care solicita avort.

Contactati de catre diverse publicatii din presa americana pentru a comenta aceasta scrisoare a senatorilor americani, reprezentantii Apple si Google nu au raspuns pana la data publicarii stirii respective in mass-media din Statele Unite. Semnatarii scrisorii de vineri au fost senatorii democrati Edward Markey si Elizabeth Warren, ambii din Massachusetts: Cory Booker din New Jersey; si Ron Wyden din Oregon; dar si senatorul Bernie Sanders, independent din Vermont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *