Diverse

Buletinul cu cip va veni si in Romania, la un momentdat

Adevarul e ca suntem o tara cu atat de multe probleme la orice capitol, incat asta era ultimul lucru de care aveam nevoie in momentul de fata. Si nu exagerez sub absolut nici o forma. Buletinul cu cip s-ar putea dovedi, in timp, o metoda ingenioasa de control asupra populatiei. Caz despre care s-a mai vorbit de mai multe ori, iar concluzia a fost mereu aceea ca orice fel de cip este chiar ultimul lucru de care are nevoie tara asta. Intr-un final, se pare ca România intra in randul lumii si va avea buletine biometrice. Vor fi mult mai mici spre deosebire de buletinele actuale, astfel incat o sa le poti tine in portofel atunci cand te deplasezi dintr-un loc in altul. Nu ca nu ai putea sa faci acelasi lucru si cu buletinele pe care le ai la dispozitie acum, doar ca ai infinit mai mult control prin intermeidul acelor buletine decat ai avea cu un act de identitate biometric. 

Se pare ca este o decizie luata dupa ce a fost impus un anumit proiect de lege, dupa o reglementare la nivel european, proiect ce contine schimbari majore in ceea ce priveste cartile de identitate ale romanilor. Astfel, Uniunea Europeana obliga autoritatile de la Bucuresti sa schimbe complet cartile de identitate nationale pana la data de 2 august 2021. Ceea ce inseamna ca, pana la data respectiva, buletinele romanilor vor deveni biometrice. Aceste acte de identitate vor include un cip care va stoca o imagine cu fata fiecaruia dintre acestia, si doua amprente. Proiectul de lege din parlamentul Romaniei arata si faptul ca acestea vor include: un certificat digital pentru autentificare emis si înscris de Ministerul Afacerilor Interne, precum si un certificat digital pentru semnatura electronica emis si inscris de catre cei de la MAI. Cu allte cuvinte, fiecare posesor al unui astfel de buletin va avea posibilitatea sa interactioneze online cu autoritatile administrative si sa se poata autentifica online pentru a accesa mai usor servicii bancare, sociale, financiare, fiscale, etc.

Noul buletin va putea inlocui si un card de sanatate, pentru ca va avea o cheie criptografica care va permite posesorului unui astfel de act de identitate sa se conecteze mult mai usor la sistemul de sanatate, fara sa mai aiba nevoia unui card separat. Evident, proiectul de lege nu este decat la stadiul de dezbatere publica in momentul de fata. Una dintre schimbarile pe care un astfel de buletin le-ar introduce se numara faptul ca, incepand din 2021, varsta de la care va fi nevoie sa-ti faci buletin va fi de 12 ani. Comparativ, in Ungaria, pana si nou-nascutii au act de identitate; ce sa mai spun despre copii de gradinita si scoala generala. Iar parintii ar urma sa aiba posibilitatea de a obtine chiar si mai devreme acest document pentru copiii lor.

Romanii sunt speriati de acest lucru, pentru ca adoptarea acestei noi tehnologii este asociata cu vanzarea sufletului către Diavol. Pot intelege faptul ca suntem o tara crestin-ortodoxa, insa nu este nimic atat de grav. Insa ar oferi guvernelor metode de control mai bune ca cele de pana acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *