Stiri tech

Un student prezinta revolutia din decembrie in story-uri pe Instagram

Daca conceptia ta in legatura cu retelele sociale este ca sunt pline de tineri care nu le folosesc la un alt scop decat pentru o forma de divertisment fara de care probabil ar face mai mult cu viata lor (sau esti unul dintr acle persoane), se pare ca nu toti se incadreaza in aceasta categorie. Mai sunt si utilizatori care posteaza lucruri relevante si nu, nu sunt artisti muzicali, desenatori sau persoane publice. Ci se pare ca sunt chiar oameni care folosesc aceste retele pentru a posta chestii care au relevanta. Chiar daca sunt sau nu din tara.

Revolutia din 1989 a redefinit in mod radical Romania, desi nu se stie exact pana in ziua de azi daca spre bine sau spre rau. Insa, dupa cum spuneam, sunt si utilizatori care posteaza chestii relevante pe retelele sociale, iar asta este una dintre ele. Acum, in cazul in care esti curios cum de au ajuns romanii in aceasta situatie care pare a fi fara scapare, ai posibilitatea de a afla ce s-a intamplat direct de pe Instagram. Mai ales ca se apropie considerabil aceasta ocazia sa te interesezi de aceste evenimente. Cu alte cuvinte, in 2019 se implinesc 30 de ani de la Revolutie. Evenimentele acestei revolutiii au inceput la Timisoara, dar s-au extins rapid in tot restul tarii, culminand cu evenimntele din Bucuresti si cu modul in car a fost judecat si executat Nicolae Ceausescu, fostul presedinte al Romanei comuniste. Atata lucru se cunoaste in mod universal. Cu toate acestea, evenimentele care s-au desfasurat in acea perioada in mod exact nu sunt cunoscute de toata lumea, mai ales de catre persoanele mai tinere, care nu au trait in vremurile respective.

In ajutorul tinerilor care ar fi interesati sa afle mai mult in legatura cu istoria propriei tari Robert, un student de 19 ani, „curios, visator, interesat de jurnalism”, care postaza pe Instagram story-uri in legatura cu modul in care ar fi aratat Revolutia din Romania daca ar fi fost transmisa de un intern la un ziar timisorean din acea perioada. Cea mai amuzanta parte in legatura cu acest subiect, insa, este faptul ca Robert nu exista. Ba mai mult, acesta este un proiect nascut din colaborarea a doua organizatii: Funky Citizens si Forum Apulum. Cu toate acestea, evenimentele relatate in aceste story-uri sunt fapte reale, care s-au desfasurat cu adevarat in timpul revolutiei din decembrie 1989. Doar ca acum acestea ar fi vazute prin ochii unui student tanar.

Contul se numeste @robert.jurnal si relateaza in intregime povestea Revolutiei doar prin intermediul acestor story-uri. Evenimente care incep de pe 13 decembrie si se termina pe 25 decembrie, ziua in care Nicolae Ceausescu a fost impuscat. Cu alte cuvinte, ziua de Craciun. Potrivit Funky Citizens, proiectul exista cu scopul de a-i ajuta pe tinerii care s-au nascut in democratie sa inteleaga mai bine ce s-a intamplat, de fapt, atunci, intr-un format familiar lor: Instagram stories. Acestea vor ramane disponibile pe profilul de pe reteaua sociala si dupa 25 decembrie, sub forma de highlights.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *