Apple

Samsung si Huawei prospera pe o piata in criza, Apple nu

Dupa cum bine stim, piata de telefoane mobile se afla intr-o continua scadere, insa mariile companii reusesc cumva sa prospere in ciuda acestui lucru. Este cazul Samsung, de mult consacrata ca cel mai mare producator de telefoane mobile din lume. Si este cazul si celor de la Huawei, in ciuda faptului ca a fost prinsa la mijlocul unui razboi comercial intre Statele Unite si China si a avut de suferit de pe urma acestui lucru. Intr-un mod surprinzator, insa compania chinezeasca a reusit sa supravietuiasca in aceste conditii si sa-si memntina locul 2 in topul productiei de smartphone-uri. 

O analiza mai detaliata in privinta fenomenului arata, negru pe alb, faptul ca piata telefoanelor e in declin pe al treilea trimestru din 2019. Nu putea fi altfel, avand in vedere faptul ca sunt o multime de telefoane pe piata care nu prezinta imbunatatiri semnificative din punct de vedere al specificatiilor sau al altor optiuni, insa sunt disponibile la un pret mult prea mare pentru ceea ce ofera. Bine, e un lucru normal avand in vedere faptul ca am ajuns ca un telefon sa treaca pragul de 1000 de dolari si, incetul cu incetul, se indreapta spre 2000. Insa, pare evident faptul ca este o alegere mai buna din partea clientilor sa-si pastreze mai mult telefoanele pe care le au deja sau sa cumpere telefoane mai vechi in dauna celor noi, pe care oricum platesc o gramada de bani si nu ofera nimic care sa merite aceste sume exorbitante. Cu toate ca, din nou, nu putem vorbi despre o scadere atat de mare incat sa se simta criza pentru toata lumea, exact la fel ca acea criza economica mondiala din 2008-2009. Care a trecut, incetul cu incetul, din cate se pare (insa a ramas in Romania, sub o forma sau alta). Revenind la subiect, ca pe orice alta piata, exista si invingatori si perdanti. Cei de la Apple, spre exemplu, pot fi incadrati in a doua categorie, doar judecand dupa acest aspect. Cu toate ca acest lucru nu e valabil pentru fiecare producator de telefoane mobile in parte. 

Bine, acum Apple nu este intr-o situatie de criza, sa nu intelegem gresit. Din contra, situatia sta mult mai bine fata de ultimii doi ani de zile, in care vanzarile de iPhone-uri au atins cele mai joase cote de la lansarea primului model de iPhone si pana in prezent. Nu, nu este cazul si in acest an, cand cifrele au crescut putin. Insa nu e o crestere la nivelul la care Apple sa poata considera ca inca este printre cele mai mari producatoare de telefoane mobile din lume. In ciuda faptului ca ocupa locul 3 in acest top, insa si asta din cauza lipsei unei concurente mai viabile din partea producatorilor mai mici, precum Xiaomi sau Oppo. Cu alte cuvinte, Apple nu a impresionat nici in acest an, si se aduna anii in care compania din Copertino nu a mai adus nimic inovativ pe aceasta piata a smartphone-urilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *