Stiri tech

Trump va vizita fabrica din Austin a celor de la Apple inaintea lansarii noului MacBook

Principala problema pe care cei de la Apple au avut-o cu statul american a constat in faptul ca compania din Copertino detine o multime de fabrici in China, unde de altfel isi si asambleaza majoritatea produselor. A fost o problema mai ales pe fundalul razboiului comercial dintre China si Statele Unite, cu administratia Trump pregatita sa administreze guvernului de la Beijing o lovitura sub centura constand intr-o taxa pe marfurile chinezesti. Avand in vedere faptul ca majoritatea dispozitivelor electronice ale celor de la Apple sunt fabricate si asamblate in China, compania americana risca sa aiba multe dintre produsele sale comercializate la un pret mult mai mare decat cel intentionat, scazand astfel vanzarile. Desigur, nu ca iPhone-urile sau iPad-urile ar fi ieftine (in cazul modelelor de tableta, mai ales iPad Pro este un model destul de scump), doar ca la un pret mai mare chiar ca nu prea le-ar mai fi cumparat cineva. 

Acum ceva vreme, compania anuntase ca isi va pastra unele operatiuni de asamblare in Statele Unite, cu scopul evident de a obtine o scutire de la tarifele de 25% pentru componentele optionale pentru Apple Pro Mac. Printre aceste componente se numara o placa de circuit pentru gestionarea porturilor de intrare si iesire, un adaptor de alimentare, un cablu de incarcare si un sistem de racire pentru computer procesor. La sfarsitul lui septembrie, cei de la Apple au anuntat ca vor dezvolta noi computere Mac Pro la o fabrica din Austin, Texas – o fabrica operata de catre compania americana incepand din 2013. Dupa ce, initial, s-a luat in considerare transferul productiei atat pentru acest produs, cat si pentru celelalte, in China.

Presedintele Trump este pe punctul de a arunca o privire atenta asupra noului Mac Pro Apple, atunci cand va vizita, in cursul zilei de miercuri, fabrica din Austin, Texas, a celor de la Apple, au confirmat, in cursul zilei de luni, reprezentanti de la Casa Alba. Calatoria, care a fost raportata anterior de CNBC si Reuters, va include probabil o intalnire cu CEO-ul celor de la Apple, Tim Cook. Vizita lui Trump marcheaza un alt castig probabil pentru Cook, care a fost unul dintre primii directori executivi ai unei corporatii tech care s-a intalnit cu presedintele la putin timp dupa victoria acestuia in 2016 si cu care a cultivat o relatie pozitiva de atunci si pana acum. In ciuda unor mici neintelegeri.

Legatura lui Cook cu Trump a ajutat Apple in eforturile sale de a reduce impactul in razboiul comercial al presedintelui cu China. Cu alte cuvinte, Cook a reusit sa convinga Casa Alba sa reduca planurile tarifare care ar putea afecta iPhone-ul, au raportat cei de la Wall Street Journal. Insa Apple nu a reusit sa evite complet tarifele. In septembrie, compania a anuntat ca va fabrica noul sau calculator Mac Pro in SUA datorita tarifelor. Noul computer nu va scapa complet de razboiul comercial, insa. Trump a spus ca nu va acorda celor de la Apple ajutor pentru piesele fabricate in China. Acestea includ rama de otel inoxidabil si aluminiu, cablurile interne si placile de circuit, in conformitate cu inregistrarile Oficiului Reprezentantului Comertului din SUA. Trump a spus ca Apple ar trebui sa isi achizitioneze doar componente din America. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *