Stiri tech

Uniunea Europeana se opune campaniei “break up big tech”

De cativa ani incoace, politicienii sceptici din intreaga lume occidentala se intreaba daca gigantii tehnologici americani devin prea mari pentru binele lor. S-a starnit intrebarea daca corporatii precum Facebook, care detine o multime de servicii de mesagerie concurente, precum Whatsapp si Instagram, ar trebui sa fie destramate. Este una dintre ideile principale ale campaniei prezidentiale a lui Elizabeth Warren in cursa sa de a obtine sprijinul Partidului Democrat pentru alegerile de anul viitor. Insa, atunci cand intrebi una dintre cele mai temute autoritati de reglementare de catre companiile din Silicon Valley, Margrethe Vestager, ce la Comisia Europeana a Concurentei, ea ar spune ca nu. Vestager a acordat acestor companii  amenzi pentru cazuri antitrust de mai multe miliarde de dolari pentru aproape toti gigantii din domeniul tech pe care SUA i-a produs in ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca vrea sa le vada destramate. .

Din perspectiva ei, singurul motiv bun pentru a desfiinta o astfel de companie ar fi daca s-ar putea demonstra ca aceasta este singura solutie posibila pentru a opri comportamentul sau ilegal, a explicat ea in timp ce vorbea la Web Summit de la Lisabona, care a avut loc in cursul zilei de joi. “Momentan nu avem un caz ca acesta”, a spus ea. “Nu voi exclude niciodata ca s-ar putea intampla asta, dar pana acum nu avem o problema atat de mare.” In cele din urma, o astfel de masura ar putea schimba radical datele problemei. Si da, inca nu e cazul pentru destramarea Facebook, trebuie doar o reglementare care sa-i opreasca din a se mai implica in astfel de activitati.

Ea a spus ca cea de-a doua problema in ceea ce priveste aceasta campanie de destramare a marilor companii din domeniul tech  este ca „oamenii care sustin aceasta idee nu au un model in legatura cu modul in care sa realizeze acest lucru”. Practic, nici macar legile propriei tari nu le permit sa imparta marile corporatii. Plus ca, ar exista un risc imens sa nu reuseasca sa rezolve absolut nimic, indiferent de gravitatea problemei pe care o provocase. Propria sa opinie vizavi de acest subiect este aceea ca ar fi mai bine ca autoritatile americane sa aplice reglementarile despre care am vorbit companiilor care sunt lidere pe pietele lor, incredintandu-le sarcina de a sustine, totusi, concurenta pe aceasta piata.

Vestager si Uniunea Europana au investit mult mai mult timp incercand sa dea curs sarcinii de a reglementa mariile corporatii din tech de ceva vreme, insa lucrurile devin din ce in ce mai serioase pe masura ce politicienii americani si chiar executorii tehnici discuta in termeni din ce in ce mai seriosi problema impunerii unei reglementare clare. Interesul reunnoit si angajamentul cu care autoritatile americane abordeaza problema acestor reglementari sunt „foarte binevenite”, a spus Vestager. Poate o sa se rezolve problema cu reglementarile inainte ca acest val cu destramarea companiilor din tech sa poata sa fie dus la un punct in care sa devina o amenintare reala pentru corporatiile respective. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *