Stiri tech

Piata de telefoane mobile in Europa: lupta stransa intre Samsung, Apple si Huawei

In ciuda faptului ca piata de telefoane mobile se confrunta cu o scadere semnificativa atunci cand vine vorba de vanzari, cea din Europa ramane una dintre cele mai interesante si mai productive domenii ale acestei piete. Asta in ciuda faptului ca liderul absolut nu s-a schimbat ca urmare a noii situatii de pe piata, cum s-a intamplat in alte tari. Cei de la Canalys au analizat vanzarile pentru trimestrul al doilea din 2019 pentru a vedea exact cine este cel mai mare distribuitor de telefoane mobile pe zona Europei intre Apple, Samsung si Huawei. 

Si se pare ca Samsung isi mentine pozitia de lider si in Europa, chiar daca, la nivel global, numarul terminalelor vandute de catre compania sud-coreeana a scazut considerabil in comparatie cu anul trecut. Poate ar fi fost o sansa de a-si salva profitul, in cazul in care reuseau sa lanseze modelul Galaxy Fold la timp. In fine. Ideea este ca aproximativ 40% dintre toate smartphone-urile cumparate de europeni au fost create de Samsung, dublu in comparatie cu orice alt producator care activeaza si in Europa. Practic, Europa este piata care mentine Samsung in pozitia de lider mondial, alaturi de dominatia in cateva tari ale Asiei (in afara de China). Cel mai mare avantaj al Samsung au fost vanzarile obtinute din smartphone-urile mid-range din seria Galaxy A. Telefoanele respective s-au livrat in 18,3 milioane de exemplare, comparativ cu 15,3 milioane de exemplare in trimestrul doi. La urma urmei, telefoanele din seria Galaxy A sunt concepute pentru a fi cu adevarat avantajoase, prin faptul ca sunt smartphone-uri la preturi mai accesibile, insa cu functii si specificatii apropiate de un nivel premium. 

Chiar daca nu mai este prezenta pe piata din Statele Unite in urma ordinului executiv al lui Trump, Huawei ocupă poziția a doua in preferințele europenilor, cu aproximativ 8.5 milioane de unitati livrate. Aceasta valoare reprezinta totusi o scadere in comparatie cu cele 10.1 milioane comercializate în trimestrul doi din 2018. In ciuda absentei pe piata din SUA si faptul ca se afla pe locul 2 in cea din Europa, Huawei reuseste sa ramana al doilea cel mai mare producator de pe piata de telefoane mobile cu ajutorul unei dominatii autoritare in China. 

Pe locul trei in top, in mod previzibil, se afla Apple, datorita vanzarilor inregistrate de iPhone Xr. Nu mai putin de 1,8 milioane de exemplare au ajuns in mainile utilizatorilor de mobile. Per total, Apple se mentine pe locul 3 si la capitolul vanzare in lume, desi si-a instalat, in ultimul timp, o dominatie autoritara pe piata din Statele Unite. Pe locul patru se afla Xiaomi, cu cea mai mare crestere din piata raportată la performanta de acum un an. Vanzarile producatorului chinez au crescut cu aproape 50% în 12 luni si sunt sanse foarte mari ca acestia sa depaseasca gigantul din Cupertino in trimestrul al treilea al acestui an sau, cel mai tarziu, la inceputul anului viitor. Cel putin pe piata din Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *