Huawei

Huawei ar concedia o multime de angajati americani, ca raspuns la decizia lui Trump

Da, a trecut ceva timp de cand Trump a emis respectivul ordin executiv si da, intre timp a existat si un acord cu presedintele Chinei, Xi Jinping, prin care sa fie reduse sanctiunile impuse Huawei. Cu toate acestea, se pare ca compania chinezeasca si-ar pregati propria razbunare pentru decizia presedintelui american. Astfel, Huawei planifica disponibilizări majore la laboratoarele sale de cercetare din Statele Unite, deoarece se lupta sub ponderea listei negre a Departamentului de Comerț, au informat cei de la The Wall Street Journal duminica. Filiala americana a companiei chinezesti de telecomunicatii, Futurewei R&D, are un personal de aproximativ 850 de angajati în Texas, California si Washington.

Sute de oameni urmeaza sa isi piarda locurile de munca, potrivit celor de la The Jornal, care citeaza surse anonime familiare situatiei dintre compania chinezeasca si statul american. Tot potrivit acestor surse anonime, cativa angajati stiu deja ca vor fi concediați, dar se asteapta si alte reduceri, iar unora dintre angajatii chinezi li se va permite sa lucreze cu Huawei in continuare, cu conditia ca acestia sa se stabileasca / sa se intoarca in China. Contactati de catre mai multe publicatii pentru a comenta aceste zvonuri, cei de la Huawei nu au rsspuns imediat, deci pozitia oficiala a companiei in aceasta privinta este necunoscuta.

Daca auzi pentru prima oara de acest conflict (ma indoiesc ca este cazul, dar in fine), Huawei a fost adaugata pe lista neagra a Departamentului de Comert din SUA. Numita “Entity List”, aceasta consta in companiile straine ce sunt considerate a fi o amenintare directa pentru interesele de securitate nationala ale Statelor Unite. Decizia a fost luata direct de catre presedintele Statelor Unite, Donald Trump, care a semnat un ordin executiv care interzice in mod esential companiei prezenta in America pentru orice fel de tranzactii. A fost o decizie luata in baza preocuparilor legate de securitatea naționala, pentru o eventuala colaborare a Huawei cu guvernul chinez privind informatii colectate despre tarile in care opereaza si companiile cu care colaboreaza. Acuzatii pe care compania le-a negat in mod constant. Trecerea corporatiei chinezesti pe lista neagra a oprit companiile americane din a mai vinde echipamente sau orice alt fel de produse catre Huawei. Si a adus de la sine si alte repercursiuni. Microsoft a scos, pentru o perioada, de pe lista de produse laptop-urile Huawei Matebook, iar Google a interzis companiei sa mai foloseasca Android pentru viitoarele sale modele.

Cu toate acestea, Trump a promis luna trecuta ca o sa usureze aceste restrictii, cu scopul de a relua negocierile dintre Statele Unite si China pentru a preveni un razboi comercial intre cele doua companii. Oficiali in domeniul administratiei comerciale au confirmat ca firmele americane isi vor putea relua afacerile pe care le aveau cu cei de la Huawei. Cu conditia sa  obtine licente pentru acest tip de tranzactii, si sa nu existe amenintari la adresa securității naționale. Huawei a cumparat tehnologie americana in valoare de peste 11 miliarde de dolari in 2018, au remarcat cei de la The Journal. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *