Stiri tech

Extradarea lui Julian Assange ar putea avea loc in 2020

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, se va confrunta cu posibilitatea extradarii in Statele Unite abia din februarie 2020, a decis un judecator britanic vineri. Assange asteapta sa afle daca Marea Britanie il va extrada, intr-adevar, in SUA, unde se confrunta cu acuzatii de conspiratie pentru a sparge computerele guvernamentale. Secretarul de stat al Regatului Unit, Sajid Javid, a aprobat joi cererea Departamentului de Justitie al SUA, insa este de competenta instantei sa decida daca procesul de extradare va continua si de acum incolo.

Cererea de extradare a Statelor Unite constata in 18 acuzatii pe numele lui Assange, intre care majoritatea sunt pentru “punerea in pericol a securitatii nationale”. Assange a declarat instantei ca viata sa este “in joc in mod efectiv” daca va fi extradat, potrivit unui raport publicat de cei de la Bloomberg. El a sustinut ca WikiLeaks este doar un “editor” si nu a incalcat nici o lege pentru a obtine informatii. Desi faptul ca au in posesie aceste cunostiinte este mai mult decat dubios, insa chiar si daca ar fi obtinut informatii prin spargerea unor calculatoare cu date confidentiale, nu conteaza. Au fost poze si documente in legatura cu campaniile militare ale Statelor Unite in Orientul Mijlociu.

Assange a aparut printr-o legatura video intr-o audiere de la Curtea Magistraturii Westminster din Londra, de vineri, din inchisoarea Belmarsh, acolo unde isi ispaseste sentinta de un an pentru ca ar fi incalcat conditiile cautinuii pentru care a fost eliberat in 2012. Tot atunci cand s-a refugiat in ambasada Ecuadorului. Luna trecuta, jurnalistul, in varsta de 47 de ani, a fost condamnat la 50 de saptamani de inchisoare in Marea Britanie, dupa ce a fost scos din ambasada.

In acel moment, Suedia inca incerca sa-l extradeze Assange pentru a raspunde in fata justitiei suedeze pentru acuzatiile de viol. El s-a retras la Ambasada Ecuadoriana de la  Londra, unde a solicitat azil si a ramas acolo pana cand politia l-a arestat, in aprilie. Asta dupa ce incarcase pe Wikileaks o poza cu un jurnalist scos din ambasada de catre politia secreta ecuadoriana, fapt pentru care i-a fost revocat azilul politic. Suedia a renuntat la ancheta in 2017, pentru ca nu puteau sa continue in timp ce Assange ramasese in ambasada, dar procurorii au observat la momentul respectiv ca dosarul nu a fost lamurit cazul. Motiv pentru care, desi nu a reintrat inca in jocul “vrem capul lui Assange”, Stockholm se pregateste pentru un astfel de scenariu.

Pe langa luptam de altfel apriga, impotriva extradarii, Assange face apel si la sentinta sa pentru a sari peste cautiune. Intre timp, oficialii din Suedia iau in considerare redeschiderea cazului de viol impotriva sa. Assange neaga cu vehementa toate acuzatiile impotriva lui, iar despre unele nu este suficienta claritate pentru a stii daca este cu adevarat vinovat. Au mai fost barbati acuzati de viol de catre femei care nu voiau altceva decat sa obtina banii de pe urma acestor scandaluri. Acest lucru este foarte des intalnit, mai ales in fotbal (desi acolo sunt destul de multi vinovati cu adevarat).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *