YouTube

T-Series a invins PewDiePie la a face 100 milioane de abonati. E sfarsitul YouTuberilor?

La inceputul saptamanii, canalul de muzica indiana si trailere ale filmelor de la Bollywood, T-Series, a castigat cursa pentru a fi primul canal cu 100 de milioane de abonati pe YouTube. Piatra de hotar a incheiat, de asemenea, T-Series ca si castigator al unei curse de cai pe o perioada de o luna, impotriva vloggerului, gamerului si rapperului (ok, o sa termin cu glumele) suedez Felix Kjellberg, cunoscut sub numele de PewDiePie, care a condus YouTube cu cel mai mare canal ca numar de abonati timp de cinci ani de zile. Insa, acum, canalul lui PewDiePie se afla la 96 de milioane de abonati. Victoria T-Series a starnit dezbateri despre masura in care acest fapt marcheaza sfarsitul unei ere pentru YouTube. Platforma video masiva detinuta de Google a fost definita in primul sau deceniu ca un loc pentru a gasi creatori independenti de continut, cunoscuti sub numele de YouTuberi (si ca un loc pentru a viziona clipuri video cu pisici, combinatii execrabile de mancare si compilatii amuzante).

PewDiePie si-a transformat personajul video de-a lungul anilor. Pornind ca un gamer cu un canal plin doar de streaming de jocuri video, el a evoluat spre a produce videoclipuri muzicale si o specialitate de recenzii si parodii pe internet. Insa, a ramas intotdeauna exact protipul de YouTuber: un tip cu un microfon vorbind direct cu fanii. Desi popularitatea i-a adus o atitudine mai aroganta. Ca oricarui coate-goale care devine celebru peste noapte. T-Series, in același timp, este canalul unei case de discuri indiene care produce muzica si trailere pentru filme. Atunci cand, in cele din urma, casa de discuri si-a asigurat victoria in aceasta cursa, comunitatea de YouTuberi a dezbatut. A fost corect sa compari un creator de continut cu o intreaga corporatie? Si, a marcat ascendenta T-Series sfarsitul unei perioade  pe YouTube, care a dat nastere unei generatii de celebritati video independente?

Nu. YouTube a devenit un fel de galaxie de genuri si audiente, dintre care nici unul nu domina neaparat pe celelalte. O privire in videoclipurile din trending ale YouTube ofera o dovada clara (atata timp cat nu e trendingul din Romania). La momentul publicarii, primele 10 videoclipuri de ultima generatie de pe YouTube au inclus trailere pentru filme si jocuri video, clipuri de la emisiuni TV si videoclipuri despre sport. Insa jumatate din primele 10 videoclipuri de top sunt vloguri sau continut video al YouTuberilor, precum un clip al lui MrBeast sau Jenna Marbles.

Marcile mass-media au avantajele buzunarelor rotunde si popularitatea necesara pentru a domina atentia pe YouTube. Insa site-ul are, in continuare, un public inradacinat care cauta un fel de continut independent, realizat de creatori originali, genul de continut care a facut din YouTube ceea ce este in prezent. 

Plus ca lupta dintre T-Series si PewDiePie i-a prins bine suedezului, pentru ca a reusit sa obtina din ce in ce mai multi abonati, prin campanii care il sustineau in aceasta competitie. Omul nu ar fi ajuns la nivelul la care se afla in momentul de fata atat de repede daca nu era aceasta cursa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *