Stiri tech

Posesorii de iPhone pot da in judecata Apple in cazul App Store

Utilizatorii de iPhone pot da in judecata Apple pentru operarea unui monopol prin App Store, a decis luni Curtea Suprema de Justitie din Statele Unite ale Americii. Majoritatea instantelor americane nu a fost de acord cu modul in care Apple considera faptul ca utilizatorii care cumpara aplicatii nu sunt clienti directi ai companiei. In schimb, instanta a decis intr-o hotarare, 5-4 in cazul Apple v. Pepper că “proprietarii de iPhone sunt clienti directi care ar putea da in judecata Apple pentru pretinsa monopolizare”. Reclamantii din cazul initial au acuzat Apple de supraincarcarea pentru aplicatii prin controlul sau strict asupra App Store.

“Proprietarii de iPhone nu sunt consumatori din partea de jos a lantului de distributie verticala care incearca sa dea in judecata producatorii din partea de sus a lantului”, a scris Justice Brett Kavanaugh in legatura cu avizul majoritatii instantei. Acesta a spus despre verdictul Curtii Supreme ca este unul “direct”.

Decizia instantei nu inseamna neaparat faptul ca Apple este un monopol sau ca trebuie sa schimbe modul în care funcționează App Store. Inseamna doar ca utilizatorii pot da in judecata Apple. Cazul va merge acum la o instanta inferioara pentru a determina daca practicile comerciale ale Apple sunt legale si va dura cel putin un an pentru a incepe un proces in instanta. Apple a declarat intr-un comunicat ca este “încrezatoare” ca va castiga cazul si a remarcat ca “App Store nu este un monopol de nici o culoare.” Cazul provine de la plangerile pe care aplicatia App Store (singura metoda de a achizitiona aplicatii pentru iPhone, iPad si Apple Watch) este un monopol care suprataxeaza oamenii pentru software. In conformitate cu modelul Apple, compania americana ii taxeaza pe dezvoltatori cu o suma  anuala in valoare de 99 de dolari, le permite sa stabileasca pretul de vanzare cu amanunt al aplicatiilor lor si apoi sa aplice o reducere de 30% pentru fiecare vanzare. Pentru abonamente, Apple cere plata unui comision de 15% dupa primul an.

Apple interzice dezvoltatorilor sa vanda aplicatii pentru iPhone in afara App Store, iar utilizatorii de dispozitive Apple nu pot descarca software pentru telefoanele lor decat daca provin din App Store. Telefoanele Google Android, prin contrast, fac ca aplicatiile sa fie disponibile într-o varietate de locuri. Impreuna cu magazinul oficial Google Play, utilizatorii pot descarca aplicatii din magazine operate de Samsung si Amazon. Unii dezvoltatori au oferit, de asemenea, aplicatii direct consumatorilor. O mana de consumatori, inclusiv Robert Pepper, a depus o plangere impotriva companiei Apple impotriva reclamei in anul 2011, in care au sustinut ca aplicatiile App Store costa mai mult decat ar trebui. In litigiile lor impotriva companiei, acestia au cerut daune in numele persoanelor care au cumparat programele din App Store. Apple a spus de mult ca acest control mai amanuntit al aplicatiilor din magazinul sau e cu scopul de a se asigura ca aceste aplicatii sunt sigure, si s-a laudat cu numarul de locuri de munca si industrii create datorita existentei App Store.

In cazul Apple v. Pepper, compania americana a spus ca utilizatorii de iPhone nu au dreptul de a da in judecata Apple, deoarece Apple nu a stabilit direct preturile din aplicatie. Acestea sunt determinate de dezvoltatori. Apple a mai spus ca actioneaza doar ca o legatura intre consumatori si dezvoltatori. Curtea Suprema nu a fost de acord. Iar acum Apple e la un pas de un proces cu Robert Pepper si alti utilizatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *