Stiri tech

Atacurile cibernetice dauneaza infrastructurii nationale din Marea Britanie

Un numar din ce in ce mai mare de atacuri cibernetice asupra instalatiilor-cheie au reusit sa aduca daune asupra sistemelor de infrastructura din Marea Britanie in ultimii doi ani, potrivit unui studiu. Astfel, un sondaj realizat de profesionistii in domeniul securitatii din sase tari, inclusiv Marea Britanie, de la Institutul Ponemon, au constatat faptul ca 90% dintre aceste sisteme de infrastructura au fost lovite cel putin odata de catre un atac care a avut succes.

Personalul din sectorul utilitatilor, energiei, sanatatii si transporturilor a fost pus sub semnul intrebarii. Expertii au declarat ca rezultatele sunt o cerere de avertizare pentru o industrie care adesea minimalizeaza raporturile ce privesc atacurile cibernetice si daunele produse in urma acestora. Personalul insarcinat cu mentinerea sistemelor de infrastructura critica  pastreaza secret anumite detalii asupra atacurilor respective din motive de securitate, au spus ei. Raportul concluzioneaza, de asemenea, ca lipsa resurselor si a informatiilor in legatura cu atacurile cibernetice “neobosite si continue” ar trebui sa reprezinte cea mai mare preocupare a industriei tehnologice.

Atacuri zilnice

Institutul Ponemon, care se specializeaza in probleme de securitate si confidentialitate cibernetica, a folosit un sondaj anonim pentru a chestiona peste 700 de profesionisti din domeniul securității din SUA, Marea Britanie, Germania, Australia, Mexic și Japonia care lucreaza pentru a proteja infrastructura critica. Dintre cei care au răspuns, noua din zece au declarat ca organizația pentru care au lucrat a fost afectata de un atac cibernetic de succes in ultimii doi ani de zile. Multi dintre acestia au raportat ca sunt afectati de asemenea incidente aproape in fiecare zi pe durata unei luni.

Cei care au raspuns acestui sondaj au declarat ca aproximativ jumatate dintre atacurile care au avut succes au rezultat intr-o perioada de nefunctionare a sistemelor critice. Acest lucru se datorează faptului ca sistemele esentiale au fost eliminate ca parte a atacului sau operatorii au trebuit sa oprească sistemele pentru a repara pagubele produse. “Acestea sunt atacuri multiple, de succes asupra lumii fizice, folosind tehnologii cibernetice”, a declarat pentru BBC Eitan Goldstein, de la firma de securitate Tenable, care a comandat raportul.  

“Aceasta este, intr-adevar, o schimbare mare si de aceea riscul nu mai este doar teoretic. Noi credem ca motivul din spatele acestor tendinte este cresterea conectivitatii la sistemele de control industrial. Astazi dorim sa putem realiza analize si o intreținere predictiva in centralele noastre electrice, insa proliferarea dispozitivelor inteligente si a senzorilor  mareste, intr-adevar, expunerea la un atac cibernetic. In multe dintre aceste cazuri, organizatiile nici macar nu stiu care dintre aceste date sunt conectate la internet si care date pot fi accesate de catre hackeri”, a continuat Goldstein.

O certitudine este faptul ca sistemele de securitate ale acestor platforme sunt suficient de slabe, din moment ce atatea atacuri cibernetice asupra serverelor acestora au avut succes de-a lungul timpului. Iar in prezent, se pare ca aceste atacuri au efecte si asupra retelei de infrastructura. Nu este cazul, inca, de asemenea preocupari in Romania, insa cine stie cand vine momentul in care ar putea deveni o problema si in tara noastra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *